Om UVdata
UVdata A/S blev etableret i 2004, men har rødder tilbage til midten af 90’erne, hvor vi begyndte at arbejde med udvikling af systemer til ungdomsvejledning. Virksomhedens hovedbeskæftigelse har altid været den offentlige sektor, og det er vores strategi at levere administrative såvel som selvbetjeningsløsninger til børne- og ungeområdet, hvor vi i dag er til stede i samtlige landets kommuner. Virksomheden arbejder agilt med udvikling af platforme, som kan tilpasses, driftes og udvikles i overensstemmelse med kundernes behov.
I februar 2013 overtog den ATP-ejede teknologifond Via Venture Partners, sammen med flere af UVdatas medarbejdere, aktiemajoriteten i virksomheden. I november 2013 blev virksomheden yderligere udbygget med købet af Dansk Skoledata ApS, og blev således leverandør til over 200 frie grundskoler og efterskoler.
I 2016 blev UVdata opkøbt af KMD, og sammen er vi nu Danmarks største digitale uddannelseshus. UVdata bliver en integreret del af KMD’s uddannelsesforretning.
KMD er den største danskbaserede it-virksomhed, og hovedparten af KMD’s forretning udspringer af egen softwareudvikling. I over 40 år har KMD arbejdet med udvikling, drift og vedligeholdelse af Danmarks største it-systemer.
De tidlige år
UVdata A/S blev officielt grundlagt i 2004, som et aktieselskab, af de tre stiftere Lars Ole Wulff, Henrik Vesterdorf og Jan Gaardboe Jensen, men virksomheden går meget længere tilbage – Faktisk helt tilbage til 1995/1996, hvor Henrik, der på daværende tidspunkt var min lærer, og jeg havde en fælles interesse for udvikling af EDB-programmer. Henrik havde i en årrække arbejdet en hel del med udvikling af COMAL-programmer til DOS og bl.a. skrevet et elevsystem til Ulvkærskolen i Hirtshals. Elevsystemet var på mange måder en hel del forud for sin tid, fordi det havde et avanceret menusystem, et avanceret layout og rigtig meget assemblerkode for at gøre det hurtigt og få det til at fylde så lidt som muligt på datidens computere.
I sin fritid underviste Henrik på et aftenskolekursus i den kommunale ungdomsskole, hvor jeg deltog. Det var først og fremmest her, at min interesse for udvikling blev grundlagt. Midt i halvfemserne var de grafiske operativsystemer godt på vej til at gøre sit indtog med Windows 3.11 og Windows 95, hvorfor tiden var ved at løbe fra DOS-programmer, som Henrik havde udviklet. Sideløbende med aftensskolekurset havde jeg leget med først Visual Basic og sidenhen Delphi 1.0. da jeg læste om dette revolutionerende værktøj, som Borland lancerede i 1995. Den første udgave af Delphi var en 16-bits computer, som kørte under Windows 3.11, og som på alle måder var et fremragende værktøj til udvikling af Windows-applikationer.
På et tidspunkt spurgte Henrik mig, om jeg havde lyst til at arbejde på et praktiksystem til Ulvkærskolens skolevejleder Jørgen Jensen, da det var begyndt at blive svært at få printere til at fungere ordenligt med COMAL-programmer. Dette blev til Praktikmodul 3.0, der var baseret på en Paradox-database. (spørg mig ikke hvorfor det hed 3.0, men 1.0 kommer der jo sjældent noget godt ud af…). Praktikmodulet blev solgt gennem et firma, der hed Jensen COM, som jeg grundlagde med hjælp fra min far, og jeg fik således mit første CVR-nummer d. 6.3.1997.
Efter nogen tid spurgte jeg Henrik, om han kunne være interesseret i at udvikle yderligere programmer sammen med mig. Jeg viste ham, hvordan man kunne anvende Delphi 1.0 til at udvikle Windows-applikationer. Det var noget af en omstilling for Henrik, for Delphi var et objektorienteret sprog, og han havde tidligere arbejdet med procedurale værktøjer. Tiden gik og vi fandt ud af, at vi arbejdede godt sammen. Det endte med, at vi blev enige om, at fortsætte udviklingen af programmerne. Vores anden kunde til praktiksystemet var Hjørring Kommune, som købte programmet efter anbefaling af Jørgen Jensen.
Min far forsøgte at gøre yderligere opsøgende salgsarbejde og deltog i en række messer i vejledningsforeningen – Tandhjulsforeningen. Jeg kunne af gode grunde ikke gøre så meget her, for jeg gik på dette tidspunkt på Handelsskolen i Hjørring. Min fars salgsarbejde resulterede i yderligere kunder, og vi solgte praktikmodul til en stribe skoler – herunder til skoler i Videbæk Kommune, hvor Lars Ole Wulff var blevet nyansat som skolekonsulent og havde overtaget praktikopgaven fra en tidligere kollega, der havde anskaffet praktikmodulet.
UVdata på fuld tid
Heldigvis skete der det, at der kom en ny vejledningslov i 2004, som åbnede markedet for IT-systemer til de nye UU-centre, som skulle dannes. Dette betød, at der var en chance for at sælge noget. Indtil nu havde det været særdeles vanskeligt at sælge nye programmer til kommunerne, og vi blev næsten konstant mindet om, at vi blot var et lille firma og kunne man nu regne med, at vi var solide nok til, at kommunen kunne regne med os. Jeg var dog ikke helt overbevist om, at vores koncept kunne holde, så jeg blev vikar i folkeskolen og læste også parallelt et sidefag i dansk, så jeg havde en chance for at søge om pædagogikum. Det viste sig dog, at UU-centrene blev vores redningsplanke. Lars Ole og jeg tog på turne med UVvej og forsøgte at sælge det til de nye kommende UU-centre. Dette betød, at vi de første år fik kontrakt med 13 UU-centre. På dette tidspunkt var det dog stadigvæk tvivlsomt, om det var bæredygtigt, for vi skulle investere ganske meget i etablering af serversetup, køb af data fra Folkeregistret og vi fik også brug for kontorlokaler; ligesom vi alle tre måtte optage et banklån for at indkøbe det fornødne udstyr.
Jeg husker opstarten af UU-centrene d. 1. august 2004 som en meget hektisk periode. Vi skulle lære en masse nye ting og pludselig blev vi involveret i opsætninger og installationer på et utal af skoler. Næsten alt support gik direkte ind på min mobiltelefon, som nærmest ringede konstant fra kl. 7-16 hver dag. Aftenerne brugte Henrik og jeg på at udvikle og implementere mange af de funktioner, som programmerne ikke havde. I det første år kørte jeg primært butikken fra Åstrupvej i Hjørring. Efterfølgende fik Henrik arrangeret det således, at han kunne gå på nedsat tid på skolen.
Virksomheden flytter
På Åstrupvej i Hjørring voksede virksomheden, og vi flyttede sammen med yderligere et par iværksættervirksomheder til Egholmvej i Hjørring, hvor UVdata endte med at udleje lokaler til de andre, fordi den oprindelige lejer gik konkurs.
I årene på Egholmvej fik vi vores første medarbejder. Staben voksede løbende, og vi fik løbende flere og flere kunder. Særlig vigtigt var det, at virksomheden overtog kunderne fra Kroghs Forlag / Mutax, som betød, at vi fik yderligere ti UU-centre. Denne aftale skabte grundlaget for, at vi kunne udvide forretningen. I årene på Egholmvej fik virksomheden mange “sejre” – vi vandt bl.a et EU-udbud i Københavns Kommune, blev SKI-leverandør og udviklede en række nye produkter.
I november 2009 flyttede virksomheden til nye store lokaler på Lindholm Brygge i Nørresundby, hvorfra vi dagligt betjener kunder og udvikler nye produkter. Virksomheden har i dag ca. 30 medarbejdere og forventer at lancere en række innovative IT-produkter, der skal gøre, at UVdata bliver foretrukken partner i den offentlige sektor samt en attraktiv arbejdsplads for IT-professionelle.